MEnCari RedhA Allah


Monday, 21 February 2011

RESIPI ROTI KENTANG



kat sini ada resipi roti kentang..sumber diambil dr Myresipi.com..teringin nak cuba..smlm nak buat tapi bahan tak cukup..insyaAllah kalau xde aral ari ahad ni buat..wah..tak sbar nye nak mencuba resipi ni..mmg menjadi kegemaran kalau keluar mesti bli roti ni..
nampak sedap kan..yum2 yUmmy
ROTI KENTANG (POTATO BREAD)
Sumber : Onigiri@meresipi.com

Bahan-bahan:

300gm tepung berprotein tinggi
2 tsp yis segera
3/4 tbs susu tepung
3/4 garam halus
50gm-70gm gula castor
60gm kentang lecek
1/2 biji telur (1/2 lagi boleh diguna untuk menyapu roti )
135ml air sejuk dari petiais
30gm mentega

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk pengadun. Putar sebentar. Masukkan telur dan kentang lecek. Teruskan memutar sambil menuang air sedikit demi sedikit. Putar selama 20min dengan kelajuan sederhana.
2. Masukkan mentega dan putar lagi selama 10min sehingga doh menjadi elastik.
3. Bulatkan doh dan perap sehingga doh kembang 2 kali ganda selama 1jam. Tumbuk untuk membuang udara terperangkap.
4. Bulat-bulatkan menjadi 16 biji bebola yang sama saiz. Susun ke dalam loyang 7"x7" yang telah disapu mentega. Biarkan ia naik selama 45min lagi.
5. Gliskan permukaan roti dengan telur dan paipkan kastad seperti dalam gambar.
6. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 20min atau sehingga masak. Sekiranya permukaan roti sudah keperangan sebelum 20min, tutup suis oven tapi biarkan roti di dalam oven sehingga cukup 20min.
* Kalau tak menggunakan mixer atau bread machine, boleh juga menguli sendiri dengan tangan ya....

CUSTARD CREAM
Bahan-bahan:

1 tbs tepung gandum
1 tbs tepung custard atau tepung jagung
4 tbs gula castor/gula pasir
1 cup susu segar (250ml)
1 biji telur (gred A) atau 2 biji kuning telur
Secubit garam halus
1 tbs mentega

Cara-cara:
1. Bancuh tepung, gula dan garam dengan menuang susu sedikit demi sedikit. Teruskan membancuh supaya tidak berketul.
2. Masukkan telur dan kacau sebati.
3. Masak di atas api sederhana sehingga likat. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Apabila sudah likat. angkat dari api dan masukkan mentega. Kacau rata dan sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam piping bag.

Rindu


haa....aku rindu sape ni..hahaha jgn fikir bukan2 ye kawan2..
actually i'm miss my friends in school time before..my secondary and my primary friends..i wish i could turn the time back..i miss everything at that moment..blaja sama2..rehat sama2..
suka duka waktu tu selalu ku igt sampai skrg..

kadang2 tersenyum sendiri aku mengenangkan saat itu..semua itu menggamit kenangan yg tak dapt aku lupakan..hhhuuhu..kat atas tu gmbr kwn2 aku time sek rendah dan menengah..
time ni masa wedding Mardhiyah..kwan masa sek menengah..kawin dah kawan aku ni..
sorang lagi yg duk sblah laki dhn yg lelaki tu..dah kawin jugak tu..dorang tu husband and wife..

korang..aku nak ckp ni...aku RINDU korang sgt2..huhuh !_!

Saturday, 19 February 2011

KAWAN


Apa maksud kawan.

bg aku kawan sgt besar maknanya. kawan bg aku yg sentiasa menyokong dlm waktu susah dan senang.zaman sekarang susah sgt nak cari kwn waktu susah.sume nye time kita ketawa baru dorang ada.aku taknak kawan macam tu. kawan mkn kwn..istilah tu pernah terjadi kat aku dulu..perit rasanya bila benda ni jadi dlm hidup..tapi aku mahu lupakan benda yg lalu..life must go on..hubungan aku dgn kwn2 masa sek dulu masih lg rapat..kadang2 kami hang out together.. ;)..
“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya.” (Hadis riwayat al-Hakim)

“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

kawan sgt2 bermakna dlm hidup aku.dorang bnyk tolong aku.dr zaman sekolah sampai la ke kolej. Friends.. I LOVE YOU SO MUCH..

setia la pada sahabat.. bantulah dia sewaktu susah nescaya Allah akan membalas segala perbuatan baik kamu jika menolong org di waktu kesusah..

Daripada Abu Hurairah r.a. yang maksudnya, bahawasanya ada seorang lelaki yang pergi menziarahi saudaranya yakni sahabatnya di sebuah kampung yang lain. Lalu Allah menyuruh seorang malaikat untuk memerhatinya di dalam perjalanan. Lalu malaikat itu bertanya kepada lelaki itu, “Hendak ke mana engkau?” Lelaki tersebut menjawab, “Aku hendak menemui seorang sahabatku di kampung itu”. Malaikat bertanya lagi, “Adakah bagimu bumi kepadanya yang engkau mengharap balasan daripadanya?” Tidak, aku mencintainya kerana Allah SWT. Maka berkatalah malaikat itu kepadanya, “Bahawa sesungguhnya aku ini adalah utusan Allah kepada engkau. Bahawa sesungguhnya Allah SWT telah mencintaimu sebagaimana kamu mencintai dia kerana Allah”. (Hadith riwayat Muslim

Industrial Training


I can't wait to finished up my LI....cpt la masa berlalu..tak sabar rasanya..:-)
penat rasanya ulang alik dr rumah ke tmpt keje..tapi aku menyedari betapa susahnya utk mencari sesuap nasi bg mak dan abah aku..
pegi pagi balik ptg pukul 6..mesti dorang penat kan..
aku yg praktikal ni pun terasa jugak penatnya..huhuhu..aku praktikal kat Hotel Istana kat jln Raja Chulan..aku rasa sume org mesti familiar kan tmpt ni..bgnn warna putih dgn tinggi 23 tingkat..skrg ni dorang tgh renovate ballroom baru..Grand Mahkota Ballroom tu dorang kasi besar sampai boleh memuat kan 2000 orang tetamu pada satu2 masa..dulu kecik je..dlm 1500 je..nnt bulan 3 ni dorang bukak kepada org ramai..nnt dtg la sini..tmph bilik kat sini..i guarantee u never regret..bilik besar..tapi ni bg yg mampu la..sbb harga utk 1 mlm RM 450 keatas.. :) interior pun not bad..cantik..korang boleh tgk mercu tanda negara kita..Twin Tower dgn KL Tower...
korang boleh mkn kat restoran dorang yg menyajikan mknn yg lazat2
kalau korang suka mknn melayu kat Taman Sari Brasserie ada sediakan buffet utk lunch mknn melayu..sume ada..:D yum2
Jemput2 la dtg kesini ye..


Friday, 18 February 2011

Cara masak Blueberry Cheese Tart..


Those yg suka mkn ni leh la amik resepi ni..sy sgt suka mkn ni..huhu..yum2..
ni web dia kalau nak bnyk lg resipi yg urmmmm sedap..

Bahan-bahan ( 10 biji )

Bahan untuk Sweet Pastry:-
125 gm mentega / margerin
60 gm gula aising
1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
240 gm tepung gandum
Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
250 gm cream cheese
50 gm gula aising
20 gm mentega (lembutkan)
1/2 sudu besar perahan lemon
1 biji telur (gred B)
Blueberry pie filling
Cara-cara

Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas.

Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.

Untuk membuat cheese filling:

-pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy.
Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.

Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.